xristianorthodoxipisti.blogspot.gr ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΚΕΙΜΕΝΑ / ΑΡΘΡΑ
Εθνικά - Κοινωνικά - Ιστορικά θέματα
Ε-mail: teldoum@yahoo.gr FB: https://www.facebook.com/telemachos.doumanes

«...τῇ γαρ χάριτί ἐστε σεσωσμένοι διά τῆς πίστεως· και τοῦτο οὐκ ἐξ ὑμῶν, Θεοῦ τὸ δῶρον, οὐκ ἐξ ἔργων, ἵνα μή τις καυχήσηται. αὐτοῦ γάρ ἐσμεν ποίημα, κτισθέντες ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ ἐπι ἔργοις ἀγαθοῖς, οἷς προητοίμασεν ὁ Θεός ἵνα ἐν αὐτοῖς περιπατήσωμεν...» (Εφεσίους β’ 8-10)

«...Πολλοί εσμέν οι λέγοντες, ολίγοι δε οι ποιούντες. αλλ’ούν τον λόγον του Θεού ουδείς ώφειλε νοθεύειν διά την ιδίαν αμέλειαν, αλλ’ ομολογείν μεν την εαυτού ασθένειαν, μη αποκρύπτειν δε την του Θεού αλήθειαν, ίνα μή υπόδικοι γενώμεθα, μετά της των εντολών παραβάσεως, και της του λόγου του Θεού παρεξηγήσεως...» (Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής p.g.90,1069.360)

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Ο ΧΑΡΥ, Ο ΜΕΡΛΙΝ ΚΑΙ Η ΒΕΡΟΝΙΚΑ

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
 Ο ΧΑΡΥ, Ο ΜΕΡΛΙΝ ΚΑΙ Η ΒΕΡΟΝΙΚΑ
ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ SERAPHIM ROSE

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ




        Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το 1975, η χρονιά που πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο του π. Σεραφείμ, ήταν ένα έτος-σύμβολο για τη «νέα θρησκευτική συνείδηση». Ήταν τότε που η αποθανούσα αποκρυφίστρια Alice Bailey – μια από τις μείζονες οικοδόμους του σημερινού κινήματος της Νέας Εποχής και δηλωμένη εχθρός του Ορθόδοξου Χριστιανισμού – έδωσε άδεια στους μαθητές να διαδώσουν δημοσίως τις μέχρι τότε μυστικές διδασκαλίες της «Νέας Εποχής» σε όλα τα διαθέσιμα μέσα. Κατά τη διάρκεια εκείνου του έτους, ο David Spangler και μια στρατιά άλλων ομιλητών και οργανώσεων της «Νέας Εποχής» άρχισαν το δημόσιο έργο τους.


Οι σκοποί της «Νέας Εποχής» χαρτογραφήθηκαν καλά, προκαταβολικά, στα συγγράμματα της Helena Blavatsky (ιδρύτριας της Θεοσοφικής Εταιρείας, η οποία αποκαλούσε το σατανά «τον πραγματικό δημιουργό και ευεργέτη της … ανθρωπότητας») της Alice Bailey, του Nicholas Roerich (που έγραψε συγγράμματα για την Agni γιόγκα), και του H. G. Wells. Σήμερα, κάποιοι κύκλοι της «Νέας Εποχής» μιλούν για το «Σχέδιο» για μια «Νέα Παγκόσμια Τάξη», η οποία θα περιλαμβάνει ένα παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα, ένα παγκόσμιο φόρο, και μια διεθνή αρχή που θα ελέγχει το παγκόσμιο απόθεμα τροφίμων και τα συστήματα μεταφοράς. Ανάμεσα στους εσωτερικούς κύκλους της «Νέας Εποχής» διδάσκεται ότι πρέπει να περάσουμε από μαζικές «πλανητικές μυήσεις» για την πραγματοποίηση του «Σχεδίου». Σύμφωνα με τον Benjamin Crème – ακόλουθο των πρωτοπόρων αποκρυφιστών Blavatsky και Bailey – οι «αναζωογονημένες» χριστιανικές εκκλησίες και οι μασονικές στοές θα χρησιμοποιηθούν με σκοπό να δοθούν αυτές οι μυήσεις. Και όπως έχουμε δει, ο David Spangler – επίσης μαθητής των συγγραμμάτων της Bailey, όπως επίσης και μέλος του Συμβουλίου Διευθυντών της ισχυρής «Πλανητικής Πρωτοβουλίας για τον Κόσμο που εμείς επιλέγουμε», που εδρεύει στην πλατεία των Ηνωμένων Εθνών – έχει δηλώσει ότι αυτές οι μυήσεις θα είναι «εωσφορικές» στον εσώτερο πυρήνα τους: «Ο Εωσφόρος εργάζεται μέσα στον καθένα από εμάς για να μας φέρει στην πληρότητα καθώς κινούμαστε εντός της Νέας Εποχής… καθένας από μας φέρεται στο σημείο εκείνο το οποίο ονομάζω εωσφορική μύηση… ο Εωσφόρος έρχεται για να μας δώσει τις τελικές… εωσφορικές μυήσεις… τις οποίες πολλοί άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν στις μέρες που έρχονται, επειδή είναι μια μύηση στη Νέα Εποχή». (David Spangler, Reflections on the Christ, Findhorn Community Press, Scotland, 1978, σελ. 40-44).

Εδώ ο Spangler μόνο επαναλαμβάνει τις διδασκαλίες της Alice Bailey, η οποία τις «διοχέτευσε» από ένα ον καλούμενο «Τζβχαλ Κχουλ» (Djwhal Khul). Η Bailey δεν ήταν η μόνη πρωτοπόρος του κινήματος που δίδασκε αυτά. Στο τέλος του 1800 ο στρατηγός Albert Pike, κορυφαίος ηγέτης του Σκωτικού Τύπου του Ελευθεροτεκτονισμού στο Charleston της Νότιας Carolina, προεξόφλησε μια πλανητική εωσφορική μύηση σε μια επίσημη επιστολή.*

Σύμφωνα με τη μυθολογία της «Νέας Εποχής», ο άνθρωπος είναι τελικά τελειοποιήσιμος μέσω της διαδικασίας της «εξέλιξης», και υπάρχουν ήδη άνθρωποι που έχουν φτάσει σ’ αυτή την κατάσταση και έτσι μπορούν να προξενήσουν το χιλιαστικό όνειρο ενός βασιλείου του Θεού στη γη. Τέτοια μυθολογία κάνει χώρο για τον τελικό σκοπό της «νέας θρησκευτικής συνείδησης», η οποία θα φέρει στο προσκήνιο το Μεσσία της «Νέας Εποχής»: το «Μαιτρέγια – Χριστό».

Σύμφωνα με τα γραπτά της Bailey, «άγγελοι» θα εμφανιστούν με αυτόν τον ψεύτικο Χριστό με σκοπό να πείσουν τους ανθρώπους ότι πρέπει να τον ακολουθήσουν. Σήμερα βλέπουμε, σαν προετοιμασία γι’ αυτό, ένα ευρέως διαδεδομένο μάγεμα με «αγγέλους», το οποίο στερείται εντελώς πνευματικής διάκρισης.

* Tal Brook, When the World Will Be as One, Harvest House Publishers, Eugene, Oregon 1989, σελ. 176




Ο ΧΑΡΥ, Ο ΜΕΡΛΙΝ ΚΑΙ Η ΒΕΡΟΝΙΚΑ

Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Λαμπρόπουλου

 εντεταλμένου της I. Μητρ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης επί των αιρέσεων



        Ο Φώτης Κόντογλου λέει κάπου ότι η πνευματική υγεία του λαού μας δεν απειλείται τόσο από φανερές απειλές μολύνσεων ή τραυματισμών, όσο από «κρυφοδαγκανιάρηδες» ιούς, που δουλεύουν ύπουλα και αθόρυβα. Και παραθέτει ένα χαρακτηριστικό θαλασσινό μύθο:

«Κάθεται η χταπόδα με το χταποδάκι στον πάτο της θάλασσας. Όπου με την απόχη πιάνουνε το χταποδάκι, και τ' ανεβάζουνε απάνω. Το μικρό φωνάζει στη μάνα του: -Με πιάσανε μάνα! Εκείνη του αποκρίνεται: -Δεν πειράζει παιδί μου! Το χταποδάκι φωνάζει πάλι: -Με βγάλανε από το νερό, μάνα! -Δεν πειράζει παιδί μου! - Με σγουρίζουνε, μάνα! -Δεν πειράζει παιδί μου! - Με κόβουνε με το μαχαίρι! -Δεν πειράζει! - Με βράζουνε στο τσουκάλι! -Δεν πειράζει! - Με τρώνε, με μασάνε! -Δεν πειράζει! - Με καταπίνουνε! -Δεν πειράζει! - Πίνουνε κρασί να με χωνέψουνε, μάνα! Τότε μόνο ξύπνησε η μάνα και φώναξε: - Αχ! Σ' έχασα, παιδί μου!»

Μια - φαινομενικά όχι μόνο ακίνδυνη αλλά και λαχταριστή - «τροφή», που αρχικά νομίζεις ότι «δεν πειράζει», αλλά τελικά λειτουργεί ως πρώτης τάξεως δόλωμα για τα πάσης ηλικίας «παιδιά» της εποχής μας, είναι «τα Νέα Παραμύθια» ή - επί το ορθότερον - τα «New Age» Παραμύθια.

Πρόκειται για την λογοτεχνία, που σερβίρει - πράγματι αριστοτεχνικά μαγειρεμένο - τον νέο-εποχίτικο μύθο ότι:

Οι λύσεις στα δεινά της ανθρωπότητας θα προέλθουν από την πνευματική αυτοεξέλιξη του ανθρώπου- μια εξέλιξη, που είναι δυνατή, αν ο άνθρωπος ενεργοποιήσει τις θεϊκές δυνάμεις και ιδιότητες (που υποτίθεται ότι διαθέτει) και τις θέσει στην υπηρεσία του γενικού καλού. Δηλαδή, το μέλλον της ανθρωπότητας ανήκει στην νέα γενιά των ανθρώπων-μάγων ή των ανθρώπων-θεών.

Το γεγονός ότι τα περισσότερα «New Age» παραμύθια γίνονται εν ριπή οφθαλμού best sellers, μαρτυρεί ότι ο ως άνω νεοεποχίτικος μύθος «πουλάει τρελλά». Ενδεικτικά αναφέρουμε τρία βιβλία του είδους:

α) «Η επιστροφή του Μέρλιν», του Deepak Chopra, που - σύμφωνα με το Publishers Weekly «είναι ένα καθηλωτικό, πολύπλοκο παραμύθι... όπου εμπλέκονται δράκοι, μαγεία, κάρτες Ταρώ, το Άγιο Δισκοπότηρο, το σπαθί του βασιλιά Αρθούρου, όνειρα και ξόρκια». Και βέβαια με τέτοιο... χαρμάνι, πως είναι δυνατόν να μην... καθηλωθείς!

β) Ο -γνωστός και μη εξαιρετέος- «Αλχημιστής» του Paulo Coelhο, που μας μαθαίνει πως να πραγματοποιήσουμε τον «προσωπικό μας μύθο». Ο Coelho πρόσφατα επανήλθε δριμύτερος με το λίαν... αισιόδοξο νέο του παραμύθι «Η Βερόνικα αποφασίζει να

πεθάνει», που το έγραψε -κατά δήλωσίν του- «χρησιμοποιώντας την θηλυκή πλευρά του εαυτού του»! Εδώ ο Βραζιλιάνος συγγραφέας προχωράει πιο πέρα από τον «Αλχημιστή». Και -χωρίς, ίσως, να το θέλει - αποκαλύπτει ότι: Πραγματοποιώντας «τον προσωπικό σου μύθο» γίνεσαι τόσο «διαφορετικός», που ή κινδυνεύεις να σε κλείσουν σε... τρελλοκομείο ή οδηγείσαι στην αυτοκτονία!!! (Μάλλον δεν χρειάζεται σχόλιο για το «μεγαλείο» του Ανθρώπου-θεού της «Νέας Εποχής»! «Εδικαιώθη η ... New Age σοφία από των τέκνων αυτής»).

γ) Αφήσαμε τελευταίο... τον υπέροχο κόσμο του Χάρυ Πότερ της μέχρι χθες αγνώοτου συγγραφέως J.K. Rowling. Εδώ έχουμε κατ' αρχήν να κάνουμε με νούμερα: Από το 1997 μέχρι σήμερα [1999] πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο 13 εκατομμύρια βιβλία! Μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες! Και για 30 εβδομάδες ήταν στην λίστα των μπέστ σέλλερ των New York Times!

Σίγουρα πρόκειται για πρωτοφανή αριθμό «αλιευθέντων χταποδιών» στα χρονικά (για να θυμηθούμε τον Κόντογλου). Και το σπαρταριστό «δόλωμα» είναι ένας ορφανός εντεκάχρονος μάγος, ο οποίος - στο τελευταίο βιβλίο της σειράς «Ο αιχμάλωτος του Ασκαμπαν» - ξαναζεί την δολοφονία των γονιών του και ξανακούει τα πονεμένα ουρλιαχτά της μητέρας του, όταν έρχεται σε επαφή με τους «Παράφρονες», τους φύλακες του Ασκαμπαν κλπ. κλπ. Τα ως άνω βιβλία με τα άκρως... παιδαγωγικά μηνύματα προτείνει ανεπιφύλακτα στα παιδιά του σχολείου της ελληνίδα δασκάλα, που παρουσίασε τα βιβλίο και σε εφημερίδα δηλώνοντας ότι ήταν το πιο... διασκεδαστικό ανάγνωσμα που διάβασε τελευταία!

Το περιοδικό Time αφιέρωσε ένα τεύχος του στον ήρωα-μάγο Harry Potter τονίζοντας επιγραμματικά ότι το «ηθικό» δίδαγμα των βιβλίων αυτών είναι: «Να έχεις πίστη μόνο στον εαυτό σου! Η πιο σπουδαία μαγική δύναμη προέρχεται από μέσα σου»! Με άλλα λόγια γαλουχούνται τα παιδιά με το «Ευαγγέλιο της Νέας Εποχής» ότι «ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλην Σου»! Θεός του εαυτού σου είσαι Εσύ!

Πως να μη «τσιμπήσει» κανείς ένα τέτοιο δόλωμα! Πως να μη πουληθούν «τρελλά» τέτοια βιβλία, που χαϊδεύουν τον εωσφορικό εγωισμό και την δαι­μονική αυτάρκεια του συγχρόνου ανθρώπου, μιλώντας του για αυτοεξέλιξη και αυτοσωτηρία!

Πρέπει να είσαι πραγματικά «παράφρων» («de-mentor» κατά την Rowling) για να πιστέψεις ότι μπορεί να σε σώσει μόνον ένας Σαμαρείτης, που ξέρει να βάζει στις πληγές σου «έλαιον και οίνον» και έχει την «οικονομική» άνεση να πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας σου στο Πανδοχείο της Εκκλησίας Του.




Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΔΙΑΛΟΓΟΣ τεύχος 18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου